Musea en bezienswaardigheden

Aardenburg 
Archeologisch museum

Aardenburg is één van de oudste steden met een bijzonder rijke ondergrond. Bij diverse opgravingen werden een grote hoeveelheid Romeinse en middeleeuwse voorwerpen gevonden.
Op een verrassende manier beleeft u er samen met uw familie de Romeinse tijd.
www.cultuurforumaardenburg.nl

Breskens

Het visserijmuseum
In het zeeaquarium ziet u diverse vissen, haaien, zeepaardjes, platvissen, krabben, garnalen, zeesterren en kreeften. Een oude visserman demonstreert het breien van een visnet en het leggen van vissersknopen. Er worden verhalen verteld over de zee, vissers en bijzondere vangsten zoals fossielen, schelpen en andere zee-schatten.
www.museumbreskens.nl

Vuurtoren
De oudste gietijzeren vuurtoren van Nederland vindt u in Breskens. Dit unieke Rijksmonument is al 150 jaar een lichtbaken voor schepen in weer en wind.
www.vuurtorenbreskens.nl

Groede
Het ‘Vlaemsche Erfgoed’

Het ‘Vlaemsche Erfgoed’ biedt een kijkje in een Zeeuws-Vlaams landbouwdorp. In het met kinderkopjes bestrate Slijkstraatje maakt u kennis met het ambachtelijke leven van 100 jaar geleden. Grootmoeders tijd herleeft in de dorpswinkel, kapsalon, schilderswerkplaats, bakkerij en ga zo maar door.
www.het-vlaemsche-erfgoed.nl

IJzendijke
Museum het Bolwerk

Museum Het Bolwerk is het museum van de Staats-Spaanse Linies en laat zien hoe de bewoners van de streek zich door de eeuwen heen tegen uiteenlopende vijanden hebben verdedigd. Dit is uniek, omdat hier een deel van de ontstaansgeschiedenis van Nederland nog zichtbaar en tastbaar in het landschap is terug te vinden.
www.museumhetbolwerk.nl

Nieuwvliet

Museumhuis1912
Ontdek een oud en authentiek huis, gebouwd in 1912, door landbouwer Pieter de Hullu. Kinderen treden hier binnen in een onbekende wereld: het leven met eenvoudige middelen, zonder gsm en televisie. Het huis heeft nog veel authentieke kenmerken en is ingericht met meubels en voorwerpen uit de tijd van 1900 – 1950. Op afspraak kunt u zich omkleden in Cadzandse klederdracht.
www.museumhuis1912.nl

Museumcafé Het Koekoeksnest
Gevestigd in een mooie monumentale boerenschuur vindt u dit museumcafé.
Overal staan beelden, decors, poppen en automatisch spelende instrumenten. Er is een vliegend schip en een klok met wijzers die achteruit draaien.
Geef niet alleen uw ogen de kost, maar geniet ook van een hapje en een drankje in dit bijzondere café.
www.koekoeksnestnieuwvliet.nl

Oostburg
Oorlogsmuseum Switchback

Het museum is vernoemd naar de codenaam van de Canadese militaire operatie ter bevrijding van West-Zeeuws-Vlaanderen in oktober 1944: “Operatie Switch Back”. Dit oorlogsmuseum vertelt het indrukwekkende verhaal van de strijd tussen de Duitsers en de geallieerden.
www.museumswitchback.nl

Sluis
Museum Het Belfort

In het gezellige centrum van het Zeeuws-Vlaamse koopstadje Sluis staat het Belfort, het enige van Nederland!
Op een interactieve manier maakt u kennis met het verhaal over het ontstaan en de stad Sluis. U vindt er een raadzaal, de burgemeesterskamer, de raadskelder en de Belforttoren, met als kers op de taart het 'Jantje van Sluis'. Eenmaal boven, is er een prachtig uitzicht over Sluis en het West Zeeuws-Vlaamse platteland.
Daarnaast komt u meer te weten over de beroemdste Sluizenaar J. H. van Dale, grondlegger van het woordenboek ‘De Dikke Van Dale’.
www.gastvrijzeeuwsvlaanderen.nl

Schoondijke
Landbouwmuseum

Op de biologische boerderij van de familie Verhage in Schoondijke ontdekt u de landbouw van vroeger en nu. Ga terug in de tijd en bekijk de collectie landbouwmachines, gereedschap en gebruiksvoorwerpen vanaf het begin van de 20e eeuw. Sluit uw bezoek af in de museumtuin, op het zonnige terras, speel klompen/voetbalgolf of dwaal door het maisdoolhof (seizoen).
www.hetklinket.nl